Hoppa till innehåll

Odla ingefära

Nu har odlingssäsongen börjat för min del och jag har nu satt både röd och gul paprika och röd och gul chilipeppar, de behöver sättas så tidigt så att de ska ge frukt till sommaren. De står nu snällt i mitt drivhus och jag ska vara duktig på att vattna dem varje dag försiktigt med en sprayflaska.

The gardening season has started for me though there is snow outside the window, I have put red and yellow pepper in small pots to cultivate and also red and yellow chili. You have to start early with these or you will not get any fruit during the summer, they are now placed in my small little glass house and I will try to remember to water them gently everyday with a spray bottle.


Jag läste för ett tag sedan att det går att odla ingefära själv och blev verkligen sugen på att försöka mig på detta, så det har jag också satt idag i krukor. Jag kom däremot på i efterhand att jag nog satt dem i för små krukor och ska justera detta snarast. Ingefära är ju väldigt hälsosamt att äta, det sägs att den är anti-inflammatorisk, motverkar cancer och är full av antioxidanter, dessutom är den ju god.

I read a while ago that you can grow ginger in your garden but it needed to be grown indoor at the start, I really wanted to try this so today I have put it in pots. I figured out later that I have used too small pots so I will change these as soon as possible. Ginger is said to be very healthy to eat, it is said to be anti-inflammatory, anti- tumor and filled with antioxidants, of course it is tasty as well.


Köp en ingefärarot i mataffären, välj gärna en som är väldigt färsk och inte mjuk och lite gammal, dela upp fingrarna i mindre bitar. Låt ingefäran torka i snittet innan du planterar den i kruka, krukan bör vara dubbelt så stor i diameter som rotens längd. Lägg den ovanpå jorden till största delen och vattna regelbundet, den behöver inte stå ljust, det är nästan en fördel att om den få står lite mörkare. Däremot behöver den stå varmt för att gro snabbare och den ska bilda skott ganska snart har jag läst.

I bought a root of ginger in the grocery store, choose one that is very fresh and not soft or old, split the fingers up in smaller pieces. Let the ginger dry in the cut before you plant it in the pot, the pot should be double the diameter as the length of the root. Put it on top of the soil for most part and water regularly, it does not need to be standing in the light on the window sill, it grows faster if it stands a little bit darker. It needs room temperature to grow faster and from what I have read it will grow sprouts very quickly.


Den behöver sättas nu i vinter för att sedan planteras ut i kruka i trädgården till våren, en rot ska kunna producera 4 gånger så mycket som den egna storleken under en säsong. Den producerar gröna skott men det är av roten som man bryter det som man använder, det är roten som växer och producerar ingefäran, visst låter det häftigt. Det ska bli kul att se om det fungerar, jag håller er uppdaterade 🙂

You need to do this now during winter and then plant it in a bigger pot in the garden for spring, a root is going to produce 4 times as much ginger as its own size during one season. It produces green sprouts but it is from the root you harvest and the root will become bigger and bigger, sounds great doesn’t it. It will be really fun to see if this will work, I will keep you updated 🙂

 

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: