Idag är det en trött söndag här hemma, igår hade vi 50-årskalas i familjen och vi kröp inte i säng förrän halv fyra imorse. Vi grattade med en låda med sex olika flaskor viner. Jag hade en låda sedan tidigare så uppdraget var att åka till Systembolaget med måttband och mäta varje flaska så att jag visste att de skulle gå ner, utöver att det skulle vara viner som jag hade tänkt ut. De var nog många som tyckte det såg konstigt ut och som trodde att jag enbart gick på flaskans storlek och inte innehållet, så var det givetvis inte. Jag tänkte ut tio flaskor och sen mätte jag vilka sex som passade.
Today we have a tired Sunday here, we had a birthday party in the family yesterday and didn’t crawl into bed until 3:30 this morning. Our present was a wooden box with six bottles of different red wines. I had to go to the store with a measuring tape to make sure that the bottles would fit in the box. It might have looked as I only went for the size of bottles and not the content, but that is not the case. I decided on ten good wines and then took the six ones that fitted in the box.
De blev till slut de här som hamnade i vår låda:
Governo 2016, ett rött vin från Toscana i Italien. Vi dricker det ofta till en god pasta, men det är gott till rätter med nötkött och lamm. Det speciella med Governo är att man jäser vinet två gånger, första jäsningen innehåller Sangiovese-druvor och till andra jäsningen tillsätter man 20% torkade Colorino som torkat på vinrankan. Det gör att vinet då blir sötare och får en kraftigare smak och färg. Vinet har inslag av mörka bär, russin, choklad och vanilj. Det är ett fruktigt och fylligt vin med lite strävhet.
Domaine des Pasquiers 2016, är ett rött vin från Frankrike som jag ännu inte haft nöjet att smaka. Det ska enligt Systembolaget passa mycket bra även det till rätter av nötkött eller lamm. Vinet är ekologiskt och består av druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre och har fått höga betyg av vinkännare. Det är ett vin med inslag av mörka bär, svartpeppar och svarta oliver med mycket fruktsyra, fyllighet och strävhet.
Villa Righetti 2013 är ett Amaronevin från Valpolicella i Italien. Det är ett fylligt vin med mycket fruktsyra och mindre strävhet som passar bra till ostar och rätter av vilt och nötkött. Det är ett mjukt vin som dessutom är lagringsbart i många år. Vinet har inslag av mörka bär, romrussin, choklad och kaffe och är gjort på druvorna Corvina, Rondinella och Molinara.
These wines ended up in the box:
Governo 2016, is a red wine from Tuscany in Italy. We drink this wine to a nice pasta or dishes of beef. The special thing about Governo is that it is made using two fermentations, the first one is with Sangiovese grapes and in the second one they add 20% of dried Colorino grapes that has dried on the vine. The last bit makes the wine sweeter and adds to the color. It is a fruity, full wine with taste of dark berries, raisins, chocolate and vanilla.
Domaine des Pasquiers 2016, is a red wine from France that I have not yet tried. It should be very nice to dishes of lamb or beef. The wine is organic and is made from the grapes Grenache, Syrah and Mourvèdre and is highly recommended by critics. The wine has flavours of dark berries, black pepper and black olives with a lot of body and fruit acid.
Villa Righetti 2013 is an Amarone wine from Valpolicella in Italy. It is a full bodied wine with a lot of fruit acid it is a smooth wine made from the grapes Corvina, Rondinella and Molinara. It is perfect to dishes of beef or hard cheeses. The wine has flavours of dark berries, chocolate and coffee and you can keep it in your wine cellar for many years.
Ricossa Barolo 2012, är ett vin med mycket av allt, det är fruktigt, strävt och fylligt. Det kommer från Piemonte i norra Italien som gjort på Nebbiolodruvan och vinet är lagringsbart i 7-15 år. Ett Barolovin som till exempel är perfekt till en pasta med oxfilé eller en oxstek med rostade rotfrukter. Vinet har inslag av mörka bär, salvia och kanel.
Brunello di Montalcino Col D’orca 2011, är ett vackert rött vin med inslag av kakao, tranbär och salvia. Det kommer från Montalcino i Italien, en underbar liten bergsby som vi besökte förra sommaren. Det är ett vin som är gjort på Sangiovesedruvan och är ett fylligt och strävt vin med mycket fruktsyra. Det passar perfekt till en god pizza eller en krämig pasta. Vinet är lagringsbart och blev framröstat 2016 som årets bästa rödvin av Sveriges främsta vinjournalister.
GR-174 är ett rött Prioratvin från Spanien. Det är tillverkat av druvorna Garnatxa, Cabernet Sauvignon och Carinyena och är fylligt vin med mycket fruktsyra och med lite strävhet. Det passar mycket bra till en tallrik med kallskuret och lagrade hårdostar eller till höstens mustiga köttgryta.
Ricossa Barolo 2012 is a red wine with much of everything, fruit body and a little roughness. It is from Piemonte in northern Italy where they make Barolo wine from the Nebbiolo grape. The wine can be stored between 7-15 years. It is a perfect wine to a pasta with beef or a roast beef with potatoes, the wine has flavours of dark berries, sage and cinnamon.
Brunello di Montalcino Col D’orca 2011, is a beautiful red wine with flavours of cocoa, cranberry and sage. It is from Montalcino, a beautiful village in Italy that we visited last summer. It is a wine made from the Sangiovese grape, it is a full bodied wine with a lot of fruitiness. It is perfect to a nice pizza or a creamy pasta and if you want to you can keep it in your wine cellar for a couple of years. Swedish wine critics choose this one to be the best red wine of 2016.
GR-174 is a red Priorat wine from Spain. The wine is made from the grapes Garnatxa, Cabernet Sauvignon and Carinyena and is also a full bodied wine with a little bit of roughness. It is very nice with cured cheese or with the flavourful casserole this autumn.