Skip to content

Huset som formas efter livet

Så beskriver Arketyphus parhusen som de har ritat till Torparängen i Växjö. Det händer inte ofta att jag blir glad när jag ser nybyggnationer, eftersom de ofta är tråkiga, mainstream och jag tycker inte att det känns som att de är inte utformade för att göra livet lite bättre för de som bor där, vilket det faktiskt känns som att det här huset gör. 

The house that is shaped after your life, that is the way Arketyphus describes the semi-detached house they have created for Torparängen in Växjö. I don’t get thrilled very often when they are planning to build new residential areas in Sweden, as they are often boring, mainstream and do not seem to be built to make the residents’ lives better. It actually feels like this house might be different from that. 


Husen byggs av en bärande stomme i trä och utan tätskikt vilket gör att huset andas och ger en bra inomhusmiljö. Det finns solceller på taket och vattenburen golvvärme. Det är parkeringsplats utanför, två balkonger och en stor glasad ingång som kan fungera som växthus, om man så önskar. 

The buildings has a construction in timber and no unnatural materials which makes the house breathe and creates a good indoor environment. It has solar panels on the roof and underfloor heating. It has two balconies, a parking space and a glazed entrance that can work as a greenhouse if you want it to. 


Inomhus är allting trärent med stora glaspartier och nedre planet har ett polerat betonggolv. Huset har kök, vardagsrum, allrum, tre sovrum och två toaletter. Längst upp finns det även möjlighet för studentrumsuthyrning, då blir den långa trappan på husets framsidan en egen ingång till den. 

Everything indoors are in wood so no wallpaper to cover it up, and downstairs there is a polished concrete floor. The house has a kitchen with diner, living room and bathroom. Upstairs you will find three bedrooms, bathroom and a tv room. It is also possible to make the second floor into a small apartment to let. The big staircase on the outside would the know work as a separate entrance for that apartment. 


Det är fortfarande i idéstadiet och husen kanske inte kommer att se ut exakt så här men jag tycker verkligen om tanken och utseendet. Vill du se mer så gå in på Arketyphus så får du mer information och bilder. 

This project is still in the conceptual state and the houses might not look exactly like this in the end but I really like the thought and the look. If you want to see more visit Arketyphus for more information and pics. 

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: