Hoppa till innehåll

Matti J Hyvärinen – formgivaren som väckte min passion

För många år sedan började jag intressera mig för vintage smycken i silver från 50-, 60- och 70-talet. Jag började köpa mest dansk designade smycken innan jag en dag satt och googlade på vackra smycken och såg ett halssmycke av den finske formgivaren Matti Hyvärinen. Det var så stilrent, vackert och i en sån kvalité och jag hade köpt smycket direkt om det hade varit till salu.

I started to get interested in vintage silver jewellery many years ago, mostly from the fifties, sixties and seventies. In the beginning I mostly bought jewellery from danish designers since I knew those the best. A summer day five years ago I googled on jewellery and came across a design by the designer Matti J Hyvärinen for the first time. It was a pendant with a big crystal rock, it was stylish, beautiful and made with such a quality and it was live at first sight. The pendant was not for sale but I could not forget it.

Matti J Hyvärinen öppnade upp mina ögon för de finska formgivarna och idag är det faktiskt finska smycken som intresserar mig mest även om jag gillar hela Skandinavien. Sirokoru startades 1958 av formgivaren Matti J Hyvärinen och han var aktiv där under 60 år och skapade fantastiska smycken.

After that beautiful design by Matti J Hyvärinen I started to look into Finnish designers and I was sold. Now I buy mostly jewellery from Finland because of the quality and style but I like all of the Scandinavian jewellery from that period. Sirokoru started 1958 by Matti J Hyvärinen and he made beautiful jewellery there for 60 years.

Mitt första smycke som jag köpte av Matti var en ring i karaktäristisk finsk design, därefter blev det ett enkel stelt armband innan jag tillslut fick tag på halssmycket som jag sett på internet från början. Jag hade sån tur att få tag på hela setet med ring, armband och halssmycke. Det är helt underbart och jag använder dem ofta, han skapade de smyckena 1974.

The first jewellery I bought that was designed by Matti was a ring in a characteristic Finnish design and after that it was a thin bracelet with a crystal. A couple of months ago I finally found the pendant that drew me to Matti J Hyvärinen in the first place. I was so lucky because they sold the whole set from 1974 the ring, the bracelet and the pendant. I love the set and use it often but not all together since I think they should shine separately.

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: