Skip to content

Äppelmos

I förra veckan kom en kollega till mig och gav mig en hel korg med äpplen från sin trädgård och jag blev så glad. Jag bestämde mig för att göra äppelmos av en del av dessa, en sats för fyllning i kakor och en för att frysa in, bland annat så jag kan ta fram till julbordet i vinter. Jag började med att skala och skära äpplena i små bitar och lade dem i en bunke. Därefter mosade jag dem med stavmixern, det var inte så lätt för äppelsorten jag hade var ganska hård så mixern fick verkligen jobba och var rejält ansträngd. Min kära man började att leta stavmixer på nätet, han trodde att nu skulle vår snart ge upp och dö, men den överlevde även den här gången. 🙂

Jag kokade äpplena med socker, vatten och kanel i 5 – 10 minuter på medelvärme. Därefter lät jag den svalna lite innan jag hällde upp äpplemoset i en glasburk och satte in den i kylen. Där håller den i cirka 1 månad.

8 äpplen

3 dl sylt socker

1 dl vatten

Kanel efter eget tycke och smak


Last week a friend from work gave me a whole basket full of apples from her garden, which was really nice. I decided to make apple sauce, the first batch for stuffing in cookies and later I will make another batch for the Swedish christmas dinner table. I started by peeling the apples and cutting them into small pieces, then I mixed them. It was difficult because my apples were quite hard so the mixer was very strained and sounded as in pain. My husband started to google to find a new mixer online, he was sure that ours would soon stop and die, but it survived once again. 🙂

I boiled the apples with the sugar, water and cinnamon for 5-10 minuter on medium heat. Then I let it cool a bit before I canned it and put it in the cooler, where you can store it for about a month.

8 apples

3 dl sugar for jam

1 dl water

Cinnamon (according to your own taste)

 

Share

2 Comments

  1. Men ja vad gott! Blev så inspirerad att jag nog testar detta receptet idag på Äpplets dag 🙂 Om jag fryser in det så klarar det väl sig längre? Funderar på att blanda i lite ingefära med. Kanske är gott 🙂

    Länkade till dig från min blogg så fler får ta del av dina inspo-inlägg 🙂 KRAM! (Vi måste ses snart! Kanske kan ta en söndagsfika framöver?)

    • admin admin

      Om du fryser in det håller det minst 3 månader om inte längre. Jag lagade äppelknyten med min första sats, lägger ut receptet snart 🙂 Vad kul att du länkade! Vi måste absolut ses, söndagsfika vore jätte mysigt! Kramis!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: