För några år sedan upptäckte jag formgivaren Pierre Forssell för första gången. För många är han mest känd för sina mässingsföremål för Skultuna som ljusstakarna tulpan och lampetterna pendel, vilket jag kan förstå för de är alldeles fantastiska och vi har båda hemma hos oss. Det var dock inte dessa föremål som jag föll för ifrån början utan ett fat i rostfritt från Gense som jag köpte på en loppis för 60 kr.
Some years ago I discovered the designer Pierre Forssell for the first time. He is mostly known for his beautiful designs in brass for Skultuna like the candlesticks Tulip and Pendulum and we have both of them in our home and I like them very much, but it wasn’t those that first caught my attention for Pierre Forssell. No, it was a plate in stainless steel that he designed for Gense, which I found at a vintage store for 60 SEK.
Pierre Forssell föddes 1925 och blev lärare vid 27 års ålder i silversmide men ett par år senare blev han anställd på Skultuna mässingsbruk och stannade där i över 30 år. Han har en väldigt stor betydelse för Skultuna och formgav stilrena, tidlösa och moderna föremål tidigt som håller än idag och ingår i Skultunas sortiment fortfarande och är storsäljare. Han gjorde även fantastiska föremål i rostfritt stål åt Gense och det var med dessa han fick sitt stora genombrott på H55-mässan i Helsingborg 1955. Det var då de fantastiska socker-, salt- och pepparkaren som drog till sig uppmärksamheten. Han formgav även bland annat fat, vickningsbestick, salladsbestick för Gense genom åren, Pierre Forsell avled 2004.
Pierre Forssell was born in 1925 and became a teacher in silversmithing at the age of 27 but just a couple of years later he was employed at Skultuna where he stayed for over 30 years. He meant a lot for Skultuna where his designs in brass was stylish, timeless and modern which makes them popular even today and has stayed in Skultuna’s collection all these years and are still bestsellers. He also designed amazing products for Gense in stainless steel and it was the shakers for sugar, salt and peppers that got him his breakthrough at the H55 exhibition in Helsingborg 1955. He also designed plates and cutleries for Gense that also sell a lot even today, Pierre Forsell died in 2004.