Hoppa till innehåll

Skapa ett eget fröbibliotek

Något roligt som man kan göra är att spara fröer ifrån sina egna odlingar och skapa ett eget fröbibliotek. Jag har påbörjat mitt i år och det är väldigt roligt! Jag har tagit fröer ifrån tomater, squash, akleja och pärlhyacint. Tyvärr var jag för sent ute på lupin och fingerborgsblomma men nästa år så ska jag hålla mig framme. Jag låter tomat och squash fröerna torka lite innan på ett bakplåtspapper och sedan lägger jag dem i kuvert och sorterar dem sedan i alfabetisk ordning i en vacker låda.

Jag läste att man också kan ta sockerärtor om man låter dem sitta kvar så länge som möjligt på plantan och sen tar in dem och ta ur ärtorna och torkar dem lite till. Ska testa detta lite längre fram tänkte jag.

Som du kanske vet finns världens största fröbibliotek på Svalbard i Norge med 840.000 sorters fröer med 500 fröer av varje sort. Den totala kapaciteten i anläggningen är som mest 4,5 miljoner sorters fröer. Visst är det häftigt!

This year I have started my own library of seeds from my own garden. I have saved seeds from tomatoes, squash and columbine flower, the seeds of tomatoes and squash needs to dry a bit extra before I put them i envelopes and put them i alphabetical order in a beautiful box. I read that you also can take seeds from sugarsnaps, you let them stay on the plant as long as possible and then you take them out of the slide and dry them a little bit more. 

As you probably already know, the largest library of seeds is on Svalbard in Norway with 840.000 samples and each sample includes 500 seeds. They have a total capacity of 4,5 million samples. Awesome!

Mitt nystartade fröbibliotek
Svalbard Seed Vault
Seed vault in Svalbard, Norway https://www.flickr.com/photos/landbruks-_og_matdepartementet/4186766563
Share

2 kommentarer

  1. Men åå vilken rolig idé! Och vad vackert det blir med alla kuvert! Nu blev jag med sugen på det 🙂 Är så himla glad att du äntligen startat en blogg och delar med dig av alla dina tips och fina inredning. Heja! Kram vännen!

    • admin admin

      Tusen tack för din fina kommentar! Vi får utbyta fröer med varandra 🙂 Kram!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: