Hoppa till innehåll

Månadskalender för fröbiblioteket


Ni som följer oss här på bloggen såg kanske inlägget från i höstas där jag sparade fröer från trädgården i ett bibliotek för att använda att så nya plantor nu till våren. Nu är det dags att börja använda dem och se om det har fungerat. Förra veckan planterade jag gul och röd paprika och röd chilipeppar och nu börjar de faktiskt att titta upp ur jorden. Det är verkligen jätteroligt att odla sina egna grönsaker och de smakar så mycket godare!

If you follow us here on the blog you might have seen a post from last autumn about how I created a seeds library from seeds from our garden. Now it is time to start with the first ones and see if it works to great new plants for this summer. Last week I started by planting yellow and red pepper and red chili and they are actually starting to reach above the soil. It is really fun to grow your own vegetables and they taste so much better!

Jag har kollat igenom mina fröer i biblioteket och satt ihop en kalender för vilka månader som vilka fröer måste sättas och vilka som måste förodlas och vilka som kan sättas direkt på friland. Jag tänkte dela med mig till er av min kalender.

I have looked through my seeds in the library and put together a calendar for which months the seeds needs to be planted and which ones that need to be cultivated before hand, and I wanted to share my notes with you. 

MARS/MARCH

I mars kommer jag att sätta malva, kattamarant, purpurklätt, bolltistel, alunrot, ruccola and tomater i mina små drivhus.

During march I will plant Silene coronaria, Mallow, Ptilotus nobilis ’Joey’, Thistle flowers, Alum root or Heuchera, Rocket and tomatoes in my small greenhouses.

APRIL

När april kommer hoppas jag att jag kan sätta upp mitt större drivhus på altanen så att jag får plats med nya odlingar, såsom vallmo, rödbetor, aubergine, squash, haricot verts och sockerärtor. Jag kommer att sätta grekisk lövkoja och rosenskära direkt i blomsterrabatten.

When April comes I hope it is warm enough outside that I can put up my bigger greenhouse on the patio so that I can plant Sugarsnaps, Beetroot, Poppy, Aubergine, Squash and Haricot verts. I will plant Greek Gillyflowers and Cosmos directly in the flowerbeds. 

MAJ/MAY

Jag kommer att plantera luktärt, indiankrasse, dill, mangold, morötter, persilja, spenat, borstnejlika och brinnande kärlek direkt i rabatterna.

I will plant Sweet pea, Indian cress, Chard, Dill, Carrots, Parsley, Spinach, Brush Carnation directly in the different beds. 

Jag har även fröer till akleja, stormhatt, ängsvädd och stjärnflocka. De är lite svårare att driva upp och ska sås tidigt i januari och stå varmt inomhus i ungefär fyra veckor. Efter dessa veckor så ska de utsättas för kyla och gärna snö lika länge och därefter ställas i drivhus. Det är verkligen favoritblommor men tyvärr så blev det lite för omständigt för mig så jag kommer att köpa färdiga plantor till våren istället.

I also have seeds for Columbine, Monkshood, Scabious and Astrantia. They are harder to plant sucessfully and if you want to try they need to be planted in January and put it indoors warm for about four weeks. After that they need to endure cold and frost for the same amount of time and then inside again in a greenhouse. They are really some of my favourite flowers but I do not have the patience so I will buy them as plants instead.

 

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: