I somras när vi var i Fumane, Valpolicella i norra Italien träffade vi en mamma Ada och hennes dotter Roberta på en underbar restaurang som heter Enoteca di Valpolicella. Mötet förgyllde vår resa och vi fick ett minne och en upplevelse som kommer att finnas kvar för all framtid. Maten vi fick var bland det bästa vid någonsin ätit och kärleken som lades ned i maten från alla som jobbade där märktes i resultatet. Om ni har möjlighet att besöka restaurangen så gör det, det är en underbar matupplevelse! Vi fick äran att vara med när de gjorde pastan en förmiddagen, tillagningen och receptet var ytterst hemligt men vi tilläts ändå att få vara med.
This summer we went to Fuman, Valpolicella in the north of Italy, there we met Ada and her daughter Roberta at a wonderful restaurant called Enoteca di Valpolicella. The meeting was a highlight on our travel and a very nice memory. They food they cooked was some of the best meals we’ve ever eaten and the love that they all put in their cooking really came out in the flavors. If you ever go to Valpolicella you have got to visit Enoteca Di Valpolicella, what a food sensation! We got the honor to be allowed to see when they make their pasta in the morning.
På kvällen samma dag skulle en stor fest hållas på restaurangen och på morgonen upptäcktes att ugnen hade gått sönder. Trots detta så blev förmiddagen så trevlig med pasta bak, cappuccino och intressanta tips. Ada berättade att göra en pastadeg varje morgon är en stunds meditation, en underbar tanke. Tusen tack till er alla för den dagen!
The same day they were going to have a big dinner at the restaurant and in the morning the oven broke. Despite the stress that must have caused it was a really nice time to see them make pasta with a cappuccino in the hand and to get all the inside tips on how to make the perfect pasta. Ada told us that making pasta every morning is like meditation, a wonderful thought. Thanks to everyone at Enoteca della Valpolicella!
Efter att vi har kommit hem så har vi fortsatt att baka pasta själva och det är fantastiskt gott. Ada på restaurangen sa att det är viktigt hur vädret är för att kunna göra ett bra pasta bak, jag förstod inte då hur hon menade men det gör jag nu. Det är verkligen skiftande resultat, det bästa resultatet blir när det är torrt och varmt ute. Jag kan tyvärr inte ge er Adas recept men här kommer ett annat bra pastarecept.
After we came back home from Italy we have continued to make our own pasta and it is so much better than the one in the grocery store. Ada told us that the weather matters when you make pasta, I didn’t understand what she meant at the time but now I do. The best weather is warm and dry to make the best pasta. I can’t give you Ada’s recipe but here is another good one.
Receptet är för en person
1,5 dl durumvetemjöl
1 medelstort ägg
1/2 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienserna.
Knåda degen tills den blir hård och lite seg.
Låt den vila ca 30 minuter i plastfolie.
Dela degen i två delar och kör den i pastamaskinen på det tjockaste och sen gå ner 2 storlekar åt gången till du kommer ner till den tunnaste.
Låt pastan torka ca 20 minuter på ett lakan. Därefter rullar vi den och skär den i tunna strimlor och rullar bollar, man kan också strimla den i pastamaskinen men jag gillar att kunna göra den så tunn som möjligt. Om man inte äter allt på en gång eller man vill förbereda så brukar vi torka pastan och använda den senare. Koktid på färsk ca 10 sek och på en torkad ca 1 minut.
Jag har bytt ut mjölet till italienskt mjöl Typ 00 som är extra finmalet. Detta inhandlas hos Olja & Oliv.
Det är så gott med egen pasta! Lycka till!
The recipe is for one person
1,5 dl Durum flour
1 egg
1/2 teaspoon of salt
Mix the ingredients and work the dough till it gets smooth. Let it rest for 30 minutes in foil. Split the dough in half and run it through the pasta machine on the thickest, then go down 2 sizes every time until your at the thinnest.
Let the pasta dry for 20 minutes on a sheet. Then we roll it and cut in in thin slices, you can do all this in the pasta machine but I like to make it as thin as possible. If you don’t eat it all at once you can make it dry out on a wooden tray in the kitchen. Boil it fresh for 10 seconds or dried one minute.
I change the durum flour to italian flour Type 00 which is finer than ordinary flour. I shop it here i Sweden at Olja & Oliv. It is so tasty with homemade pasta! Good Luck!