Ibland har man dagar när det känns som det inte finns någonting i kylen att äta till kvällsmat och ikväll var en sån kväll hemma hos oss. Till slut hittade jag ett helt oöppnat paket med gamla, lite skrynkliga körsbärstomater, ett paket med prosciutto (lufttorkad skinka), en burrata (en italiensk ost gjord med mozzarella och grädde) och torrt bröd.
Jag bestämde mig för att göra ugnsrostade tomater med burrata och färsk basilika, se receptet i slutet. Jag skivade brödet och lade in det för rostning i ugnen vid sidan om tomaterna. Jag serverade brödet och tomaterna med lite ringlad olivolja över och med prosciutto till. Det blev en god måltid trots allt.
Ett tips om man har lite halvtråkiga tomater hemma är att rosta dem i ugnen, det är riktigt gott och så behöver man inte slänga dem:
- 1 paket körsbärstomater (fast alla sorter går bra)
- 3 msk olivolja (jag mäter inte så noga utan ringlar rikligt över)
- 3 msk balsamvinäger, jag använder tomatbalsamvinäger från Oil & Vinegar (jag mäter inte detta heller utan ringlar lika mycket som olivoljan)
- Havssalt
- Svartpeppar
Ta gärna med färska örter om du vill och har det hemma, exempelvis rosmarin, timjan eller basilika
Jag har ugnen på 175 grader och låter tomaterna vara inne i cirka 15 minuter, eller tills skalet spricker upp på dem. Jag har varmluftsugn så därför går det nog lite snabbare än i en ”vanlig” ugn.
Lycka till!
There are days when it feels like you have nothing for supper at home, this was one of those nights at our house. I finally found a package of wrinkly cocktail tomatoes, prosciutto, a burrata (an Italian cheese made from mozzarella and cream) and some old dried bread. I decided to make toasted tomatoes in the oven and to put burrata and fresh basil on the top as garnish. I sliced the bread and poured some olive oil on and put it in the oven at the same time as the tomatoes. It was a very nice meal, so if you have some old and wrinkly tomatoes at home put them in the oven, don’t throw them out:
- 1 package of cocktail tomatoes (any sort will do)
- 3 tablespoons of olive oil (but you can take more or less if you like)
- 3 tablespoons of balsamico vinegar (but you can take more or less if you like)
- a pinch of sea salt
- a pinch of black pepper
You can add some fresh rosemary, thyme or basil on if you like.
Set the oven to 175 degrees Celsius (I have a convection oven) and leave the tomatoes in for about 15 minutes until the shells starts to crack.
Good luck!