I helgen har vi lagat Boeuf Bourguignon, eller Burgundisk köttgryta, här hemma. Det är en mustig och smakrik köttgryta vilket gör den till en riktigt hösträtt enligt mig. Var förberedd på att det är en rätt som tar ganska lång tid att laga, men slutresultatet gör att det är värt det ändå.
This weekend we have cooked Boeuf Bourguignon or Burgundian meat stew. It think it is a great dish for autumn since it is so rich in flavours. Be aware that it is a dish that takes fairly long time to make, but the end result makes it all worth it.
Boef Bourguignon Boef Bourguignon
1 kg nötkött (grytbitar) 1 kilo of beef (pieces of beef for stew)
1/2 flaska rödvin (75cl) 1/2 bottle red wine (75cl)
1 msk tomatpuré 1 tablespoon puré of tomato
1/2 dl balsamvinäger 1/2 dl balsamico vinegar
3 dl kalvfond uppblandat med vatten 3 dl veal stock mixed with water
1 burk syltlök (275 gr) 1 can of pickled onions (275 gr)
200 gr champinjoner 200 gr mushrooms
2 pkt bacon 2 packages of bacon (280 gr)
2 msk vetemjöl 2 tablespoons of wheat flour
2 vitlöksklyftor 2 cloves of garlic
Smör Butter
salt Salt
vitpeppar Pepper
1 morot 1 carrot
1 dl hackad persilja 1 dl chopped parsley
Persiljekvistar Stems of parsley
2 lagerblad 2 bay leafs
Kvistar av timjan Fresh thyme twigs
Börja med att förbereda allting innan du påbörjar stekning.
Skölj och skiva champinjonerna i klyftor, klipp baconskivorna i små bitar med en sax och hacka vitlöken grovt. Häll av spadet på syltlöken.
Stek baconet och lägg det åt sidan på en tallrik. Stek vitlök och champinjoner tillsammans i smör och lägg dem också åt sidan. Salta och peppra köttet och stek det sedan i smör tills det fått färg, lägg sedan i tomatpurén och blanda, därefter vetemjölet och blanda och tillsätt till slut vinägern. Låt det sjuda i någon minut.
Häll i kalvfonden mixad med vatten och rödvin och låt det sjuda lite till. Använd ett bra rödvin och inte matlagningsvin, jag tycker att det ger en fylligare och godare smak till grytan.
Lägg i champinjonblandningen, baconen och syltlöken. Skär moroten i grova bitar och lägg i tillsammans med den hackade persiljan, hela persiljan, lagerblad och timjan.
Sätt in grytan i mitten av ugnen i 175 grader i ungefär 1 1/2 timme tills köttet blir alldeles mört. Servera med kokt eller stekt potatis.
I usually start by preparing everything before I start to fry.
Wash and chop the mushrooms in cloves, cut the bacon slices with a scissor into small pieces. Chop up the garlic cloves roughly and open the jar of pickled onions and pour off liquid.
Fry the bacon in butter and put it aside on a plate, then fry the garlic and mushrooms in butter and put them aside on a plate and then put salt and pepper on the beef and fry it until it gets a nice color. Put the puré of tomatoes in and mix it with the meat, then put the flour in and mix again and then pour the balsamico vinegar on and let it simmer for a couple of minutes.
Pour the calf fond and red wine in and let it simmer. I use a pretty good red wine because that gives the meat stew a much richer taste than ordinary cooking wine.
Put the fried mushrooms, garlic and bacon in together with the pickled onions. Cut the carrot in big pieces and put it in together with the parsley, bay leaves and thyme.
Put the meat stew in the middle of the oven for an hour and a half in 175 degrees until the meat gets really soft and falls apart nicely. Serve with boiled or fried potatoes.