Hoppa till innehåll

En underbart god grönkålspaj till julbordet


Dags att börja att förbereda maten till julbordet så att man inte måste stressa ihjäl sig dagarna innan. Idag har jag förberett grönkålspajen som alltid finns på mitt julbord och jag gillar den jättemycket. I år har jag också fördelen att kunna använda min egenodlade grönkål, helt ekologisk och väldigt nyskördad, så kul! Valnötterna kommer dessutom från min kusins trädgård på Öland så de är också närodlade och ekologiska.

Time to start to prepare the food for Christmas so I won’t get too stressed out the days before. Today I have prepared the green cabbage pie that I always have on my Christmas menu, I like it so much. This year I have also grown the green cabbage all by myself and I harvested it just before I started to make the pie, so fun! The walnuts are from my cousins garden which also is amazing.

Pajskal                                                                                           The pie crust

3 dl ekologisk vetemjöl                                                                     3 dl wheat flour 

125 gram ekologiskt smör                                                                125 grams of butter

2 msk kallt vatten                                                                              2 tablespoons of cold water

Blanda ihop mjöl och smör till en grynig massa och tillsätt vattnet, låt sen degen vila i kylskåp i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform och förgrädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Mix the flour and butter together and add the water, let the dough rest in the cooler for 30 minutes. After that, press it out in a pie dish and pre-bake in 200 degrees for 10 minutes. 

Fyllningen                                                                                  The filling

250 gr grönkål                                                                                  250 grams of green cabbage

2 rödlökar                                                                                          2 red onions

3 ägg                                                                                                   3 eggs

2 dl vispgrädde                                                                                2 dl cream

1 dl mjölk                                                                                          1 dl milk

3 dl riven Västerbottensost                                                          3 dl shredded Västerbottens cheese

1 dl valnötter                                                                                    1 dl walnuts

1 tsk salt                                                                                            1 tablespoon of salt

1 krm peppar                                                                                    1 milliliter of pepper


Hacka grönkålen och koka den i lättsaltat vatten ett par minuter och försök sen att pressa bort all vätska. Finhacka löken och fräs den tillsammans med grönkålen i stekpanna och lägg sedan blandningen i pajskalet.

Blanda ägg, mjölk, grädde, salt och peppar med den rivna osten och häll blandningen i pajskalet. Grovhacka valnötterna och strö dem ovanpå pajen och grädda i 200 grader i 40 minuter.

Chop the green cabbage och boil it in some water with a little bit of salt for a couple of minutes, then  try to press out all fluid from the cabbage. Chop the onion and fry it with the green cabbage in a frying pan and when that is done put the onion and cabbage in the crust. 

Mix eggs, milk, cream, salt and peppar together with the shredded cheese and pour it in the crust. Hack the walnuts roughly and sprinkle them on top and bake the pie in 200 degrees for 40 minutes.

 

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: