Hösten är verkligen soppornas tid, och ni har nog märkt att det kommer recept på soppor här på bloggen lite då och då. Nu i veckan gjorde vi vår potatissoppa som är populär här hemma och så här gör vi den:
Autumn is really the season for soups, I think you have noticed that we present you with a soup recipe here on the blog from time to time. We made our potato soup this week and it is very popular around here. Here comes the recipe:
10 potatisar 10 potatoes
1 gul lök 1 onion
1,5 liter vatten 1,5 litres of water
4 tärningar grönsaksbuljong 4 dices of vegetable stock
Rapsolja Rapeseed oil
Grädde Double cream
Timjan Thyme
Hacka löken och fräs den i lite rapsolja tills den blir glasad och häll sedan på vattnet. Skala potatisen och dela dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Använd mjölig potatis. Lägg i grönsaksbuljongen och låt det koka i cirka 25 minuter. Ta därefter av soppan och mixa den slät med en stavmixer, häll i en skvätt grädde och hackad färsk timjan. Som topping brukar jag har smörstekta trattkantareller och en skvätt olivolja. Lycka till!
Chop the onion and fry it in some rapeseed oil until it gets sweated and then pour the water in. Peel the potatoes and cut them into smaller pieces, use mealy potatoes, and put them in the pot. Put in the vegetable stock and let it cook for about 25 minutes. After that take the soup of the stove and use the stick blender until it gets smooth, add cream and some chopped fresh thyme. As topping I use chanterelles that I have fried in butter and some olive oil. Good Luck!