Hoppa till innehåll

Citronpaj och kaffe


Det är alltid mysigt med lördagar! Nu under hösten påbörjar vi den smörgås, kaffe och brasa och där sitter vi rätt så länge innan vi beslutar oss för att ta tag i dagen. Förmiddagen spenderade vi i köket med att göra veckans pastabak, det har närmast blivit obligatoriskt här hemma. Sedan bakade jag en citronpaj eftersom käre svågern kom på besök på eftermiddagen på fika. Det är jättemysigt när han kommer över, vi sitter i timmar framför brasan, dricker kaffe och pratar en massa. Oftast blir det spelar vi en massa musik och visas filmklipp för varandra – hur kul som helst! Nu ska vi äta färsk pasta med ett gott glas rödvin framför brasan som har brunnit hela dagen nu. 🙂 Jag bjuder er på receptet på citronpajen om ni är sugna på att testa.

It is always nice with Saturdays! The day begins with coffee, sandwiches and a fire in the fireplace, we sit there for quite a while before we start the day. We spent a couple of hours in the kitchen making tagliatelle for the week, it has become a tradition for us to do that at least every weekend. Then I made a lemon tart because my brother in law came by this afternoon for coffee. It is very nice when he is here, we can sit for hours in front of the fireplace, drinking coffee and talking. A lot of music is being played and we show each other Youtube movie clips, it i so much fun! Now it is time for pasta and a nice glass of red wine in front of the fire which we have kept going all day. 🙂 Here is the recipe for the lemon tart if you would like to try it.

Sätt ugnen på 200 grader

Pajbotten:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 125 gram smör

Mixa ihop det i en matberedare, ta gärna ut smöret lite innan så det blir rumsvarm, eftersom det blir lite lättare då. Degen är rätt så smulig så tryck ut den i en pajform och förgrädda i ugnen i cirka 10 minuter.

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • Saften från en citron och rivet citronskal

Vispa ägg och socker så det blir luftigt, blanda sedan i vetemjöl, citronsaft och citronskal. Häll smeten i pajskalet och grädda i ytterligare cirka 10 minuter. Pudra med florsocker innan du serverar, mest för att det ser snyggt ut.

Put the oven on 200 degrees.

The bottom:

  • 3 dl flour
  • 125 gram butter
  • 0,5 dl sugar

Mix it together, take the butter out of the cooler a little bit earlier so it will be softer to work with, and press the dough out in the pie dish. The dough has a quite crumbly texture. Put it in the oven and pre-bake it for 10 minutes. 

The filling:

  • 3 eggs
  • 2 dl sugar
  • 0,5 dl flour
  • The juice and zest from one lemon 

Peel the lemon with a zest iron and press the juice out of the lemon. Whisk the eggs and sugar to a airy texture and pour the zest, juice and flour in and blend it together. Pour it in the pre-baked pie crust and put it in the oven for another 10 minutes. Put some powdered sugar on top, just for looks.

 

Bild från kokaihop.se

 

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: