Skip to content

Vintips – Ripassa från Zenato


Ett rött vin som vi ofta dricker här hemma är Ripassa från Zenato. Vi gillar smakrika och fylliga röda viner och detta är ett sånt, så gillar man det så kanske detta vinet skulle vara något för dig. Det är ett fruktigt och smakrikt vin från Valpolicella i norra Italien. Det har en smak av mörka bär, fikon, choklad och vanilj och serveras bäst vid 16-18 grader. Det innehåller druvorna Corvina 80%, Rondinella 10% och Sangiovese 10%. Det passar till rätter av lamm och nötkött samt lagrade hårdostar, det är i alla fall det vi brukar dricka det till. Den går bra att lagra i alla fall upp till 6 år och ett bra Ripasso är ibland bättre än ett Amarone.

Skillnaden mellan Ripasso och Amarone.

Ripasso är en gammal tradition där man använder de blöta skalen efter jäsningen av en Amarone till att skapa större mer smak och fyllighet åt en redan färdig Valpolicella. Den hälls på de använda Amaroneskalen efter att Amaronen har jäst färdigt någongång i mars, sedan jäser det en andra gång vilket ökar alkoholhalten och smaken. Nu gör man däremot Ripasso på ett annat sätt där man först torkar druvorna före jäsning så att det ökar smak och sockerhalten, istället för som i Amarone så torkar man bara en del av druvorna eller så torkar man alla druvorna men en kortare tid. Vinet finns på Systembolaget och kostar 195 kr.

Ripassa from Zenato is a red wine we drink a lot in this house. We like fullbodied and tasteful red wines and this is one of those, so if you like that this might be a wine for you. It is a fruity and fullbodied wine from Valpolicella in the north of Italy. It has a flavour of dark berries, figs, chocolate and vanilla and is best served at 16-18 degrees. It contains the grapes Corvina 80%, Rondinella 10% and Sangiovese 10%. It fits perfect to dishes of beef and lamb and to matured firm cheeses, that is what we usually drinks it to. You can have it stored in your wine cellar for up to six years. A good Ripasso is sometimes better than a Amarone.

The difference between Ripasso and Amarone.

Ripasso is an old tradition where you use the wet shells of the grapes after fermentation of a Amarone to create more flavour and roundness to an already finished Valpolicella. It is poured on the used Amarone shells after the Amarone has fermented sometime in march, then it is fermented once more which increases the alcohol and flavour. Now a days Ripasso is made in another way when you first dry the grapes before fermentation so that it increases the flavour and the level of sugar, you dry parts of the grapes or all of the grapes but under a shorter time period. In Sweden the price of the wine is 195 SEK.

Share

Be First to Comment

Kommentera

%d bloggare gillar detta: