Skip to content

Sommartryffel – en riktig favorit!

För många år sedan skulle jag laga en vegetarisk rätt där vit tryffelolja skulle ingå. Eftersom jag är en riktig svampälskare så tänkte jag att det kommer att bli fantastiskt gott, men det tyckte jag faktiskt inte. Tryffeloljan tyckte jag hade en rätt så stark, dominerande och vass smak så det blev inte någon favorit hos mig. Det tog sedan flera år innan det blev aktuellt att testa tryffel igen, och det var när vi gjorde vår första resa till Italien för två år sedan.

Many years ago I was going to cook a vegetarian dish that contained white truffle oil. I love fungi so I was sure it would be among the best things I have ever tasted, but actually it wasn’t. It was very strong and sharp in its flavour and it was not a favourite of mine. It took several years before it was time to give truffles another try and that was on our first trip to Italy two years ago.

Vi kom till den fantastiska restaurangen Enoteca Della Valpolicella och fick ett perfekt stekt ägg med hyvlad färsk svart sommartryffel på, det var magiskt! Jag har sedan fått lära mig att just sommartryffel har den mildaste smaken och att tryffelolja är det starkaste.

We came to the fantastic restaurant Enoteca Della Valpolicella and got a perfectly fried egg with planed black truffle on, it was magical! I have learned since then that the summer truffle is the mildest truffle in flavour and truffle oil is the most intense.

Vi var tillbaka i Italien nu i sommar och åt ännu mer fantastisk mat hos Enoteca Della Valpolicella. De hade ricottafylld ravioli med tryffel som var underbar! Vi köpte med oss tryffel hem från Siena och när vi kom hem så återskapade vi rätten och blev faktiskt rätt nöjda över vårt försök. Tryffeln luktade så gott! Den var lätt att hyvla och riva, river man den så ger den mer smak än om man hyvlar.

We went back to Italy and Enoteca Della Valpolicella this summer and got amazing ravioli with ricotta and truffle! We bought black summer truffle with us home from Siena and when we got home we tried to recreate the dish and were quite satisfied by our first attempt. The truffle smelled so nice! It was easy to plane and shred, it tastes more when it is shredded.

Nu måste jag bara ha mer tryffel, men jag hittade ett företag på nätet som säljer Italiensk sommartryffel, Mercantino. Det kommer absolut att bli en beställning där. De tar cirka 360kr för 65 gram, dyrare än i Italien men det får man ju räkna med. För att tryffeln som jag köpte skulle hålla så länge som möjligt så förvarade jag den i en glasburk i kylskåpet med ett ark hushållspapper i. Hushållspappret byter jag ut varje dag eftersom det samlar upp kondensen som bildas.

Now I want to buy more truffle, I found this company online Mercantino that has Italian summer truffle for sale so I will definitely make an order. It is a little bit more expensive than in Italy, but that is what I expected. To get the truffle to last and be fresh for as long as possible I kept it in a glass jar in my cooler with an leaf of paper kitchen towel. I change it every day since it collects the damp inside the jar.

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: