Skip to content

Så här gör du egen glögg


Jag har aldrig testat att göra egen glögg, min pappa däremot gör egen fantastisk glögg varje år som tar flera veckor innan den är klar men väl värd att vänta på. Tålamod är däremot inte riktigt min bästa förmåga så i år har jag testat att göra egen glögg på en snabbt och smidigt sätt.

Dessutom tycker min man alltid att glöggen är för söt och jag testat att köpa nya sorter varje år för att han ska bli riktigt nöjd men ännu har jag inte hittat någon som varit helt rätt. Därför bestämde jag mig för att testa ett recept som jag sett att sommelier Johan Nilsson, PM & Vänner har tipsat om i tidningen G. Då gör man enligt följande:

I have never tried to make my own mulled wine, my father makes fantastic mulled wine every year that takes several weeks to make but well worth the wait. Patience is not my strongest virtue so I decided to try to make a mulled wine that takes less time and is easier to make.

One reason that I am trying to make my own mulled wine is that my husband always thinks it is to sweet, I have tried to buy different ones every year but still none has been perfectly right. The recipe that i found is from sommelier Johan Nilsson, PM & Vänner in the magazine G and this is how you do it:


Först gör man en syrup                                            First you make the syrup

1 dl socker                                                                            1 deciliter sugar

3 dl vatten                                                                            3 deciliter water

2 apelsiner                                                                           2 oranges

3 st kryddnejlikor                                                               3 pieces of cloves

1 krm ingefära                                                                     1 milliliter ginger

2 kanelstänger                                                                    2 cinnamon sticks

Koka upp vatten och rör i socker tills det löser sig och låt koka några minuter. Ta av grytan och riv i apelsinskalen, kryddnejlikor, ingefära och kanel och låt det dra på låg värme i ca 10 min. Rör lite då och då. Häll i en burk och låt den stå över natten.

Boil the water och put the sugar in and let i boil a couple of minutes so that the sugar dissolves. Take it off and put in the orange peel, cloves, ginger and cinnamon and put it back on the stove on low heat for about ten minutes. stir from time to time. Put in a can and let it be over night.


1 flaska mustigt rött vin                                                  1 bottle of a spice and fullbodies wine

(Jag använder Gran Apasso 89 kr)                              (I use Gran Apasso 89 SEK)

3 dl mörk rom                                                                   3 deciliter dark rom

(Jag använder Ron Barcelo)                                         (I use Ron Barcelo)

Värm vinet men låt det inte koka och tillsätt romen, låt den stå och dra på låg värme i ca 20 minuter. Sila av syrupen och tillsätt den till vinet och rommen, värm igen på låg värme i ca 30 minuter. Om du önskar kan du tillsätta mer socker, eftersom jag inte ville ha den så söt så gjorde jag inte det och den var inte söt men väldigt god med tydlig smak av apelsin, kanel och ingefära. Den var verkligen god!

Warm the wine, do not boil then add the rom och let it warm on low heat for about 20 minutes. Strain the syrup and add it to the wine and the rom, then let it warm again on low heat for about 30 minutes. Add sugar if you want it to be sweeter, since I did not want it so sweet I did not add any. It had a very nice flavour of orange, cinnamon and ginger, I really liked it!

 

Share

Be First to Comment

Kommentera

%d bloggare gillar detta: