Hoppa till innehåll

Mont D’or – den himmelskt krämiga osten

När det är fredag och jobbveckan är slut är man ofta rätt trött och ställa sig och laga mat då står oftast inte högst på listan över saker man vill göra. Då blir det oftast sushi, tapas eller pizza här hemma. Om ni som vi ofta äter tapas så vill jag tipsa om den fantastiska osten Mont D’Or. Min bror upptäckte den för snart fyra år sedan och sen dess har den varit en tradition på julaftonens kväll. Då hade vi ingen ostbutik i stan så min bror köpte dem i Helsingborg men nu har vi en riktigt bra ostbutik och kan äta den oftare än på julen även om den inte finns tillgänglig året runt.

On Fridays after a long week of work we are often too tired to cook. We end up buying sushi, pizza or most often tapas. A really favourite cheese of ours is Mont D’Or. My brother discovered it four years ago and ever since then it has been a tradition in my family to have it on Christmas Eve. At that time we couldn’t get hold of it in our city since we didn’t have a proper cheese store so my brother bought them in Helsingborg, but now we do. We buy it even when it isn’t Christmas even if it is not available all year around.

Så här tillagar du den fantastiska osten. Den kommer i en trälåda, ta av locket men behåll asken. Klä in den i foliepapper och gör flera stick i osten med en gaffel. Om du vill kan du stryka ytan på osten med en halv vitlöksklyfta, men vi gör inte det. Häll på 1 dl torrt vitt vin och ställ in den i ugnen på 180 grader i 15-20 min. Vi serverar den med ugnsrostade brödstavar, serrano skinka och anchochili fikon-salami. Både rött och vitt vin fungerar alldeles utmärkt till!

This is how you make it. You buy it in a wooden box, keep it on and just remove the lid. Dress the box with tinfoil and poke holes in the cheese with a fork. If you want to you can stroke the surface of the cheese with half a clove of garlic. Pour 1 dl of white wine on the cheese and put it in the oven for 180 degrees in 15-20 min. We serve it with toasted breadsticks, anchochili fig salami and Serrano ham. Both red and white wine works great with this dish!

Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: