Hoppa till innehåll

Groddodling – spirande grönsaker på vintern


Jag vet att jag som liten odlade groddar med min mamma i en glasburk med en bit tyg över, det var så kul att som liten se de små fröna få groddar och det var dessutom krispiga och goda att äta och det bästa av allt man hade gjort det själv. För ett år sedan så jag på teve en tjej som groddade det mesta, allt från alfaalfa frön till blomkål, det verkade som det inte fanns något som man inte kunde grodda. Det gör det ju så klart men jag tänkte att jag skulle slänga mig in i det här för fullt, jag har ingenting att förlora utan testa några olika sorter.

Jag hittade i somras en Bio Snacky groddningsbehållare för 30 kr och den kändes smidig och bra. Man kan ha 3 olika sorter i den och man måste skölja igenom groddarna morgon och kväll och då häller man uppifrån och sen kommer vattnet ut i botten och då tömmer man bara ut det, tiden med glasbehållare och små tunna tygstycken är över för min del 🙂


Jag började idag med att lägga mina fröer i blöt i olika skålar, de ska ligga så i 12 timmar och kommer ner i sina behållare imorgon. Därefter ska de stå mörkt i rumstemperatur i tre dagar innan de ska ställas i fönstret för att få lite dagsljus. Jag tänkte testa alfaalfa som verkar vara ett säkert kort, broccoli och rödbeta som nog är mer osäkert, men varför inte? Enkelt och kul så här långt i alla fall.

I know that I grew sprouts with my mother as a child, we used glass cans with a bit of cloth on top, I remember that I thought it was a lot of fun to see the little sprouts come out. It was nice to be able to grow something on your own and they where crispy and nice to eat too. 


I saw a year ago a woman on tv that got sprouts on most vegetables, it seemed that almost any vegetable could work, it is probably not that easy I guess but it felt that way. I decided to try to do this, I have nothing to loose and since winter is so garden free this could be nice to do. Last summer I found a Bio Snacky sprouts container on a flee market for 30 SEK so no more glass cans with a cloth for me 🙂 It is easy to use the container because you need to rinse the seeds morning and night, you just pour the water on the top and it goes through all the containers and is contained in the bottom and you can just pour it out. 


Start by putting the seeds in water for about 12 hours before putting them in the container, then place it dark but in room temperature for about three days before putting them in the window. I am going to try alfaalfa seeds that seemed like a sure thing and broccoli and beetroot that is more of a gamble, but why not? It seems simple and fun so far.


Så här så groddarna ut efter 2 dagar, jag sköljer morgon och kväll och det är jätte smidigt!

This is what the sprouts looked like after 2 days, I rinse them in morning and in the evening at it is so easy!

 

Så här så groddarna ut när de var färdiga, rödbetorna groddar sig sent men är inte så goda direkt. Broccolin är rätt så pepprig i smaken och det var inte så många frön så det blev inte så mycket men alfaalfa-fröerna är så goda! Jag tar en tuss varje gång jag går förbi och vi lägger dem i varje sallad nu. En ny omgång ska sättas om en vecka och då blir det alfaalfa frön och smörgåskrasse, jag är också sugen på att testa ruccola.


This is the sprouts after 4 days and now they are ready to eat, the beetroot made their sprouts late and are not very tasty, the broccoli is quite peppery in the flavor and since there are fewer seeds it was not so many as the alfaalfa. The alfaalfa seeds are just great! I take a bite every time I pass them and we put them in our salads. I will make a new batch in a week, new alfaalfa seeds, watercress and maybe rocket. 


Share

Kommentera

%d bloggare gillar detta: