Skip to content

Brunello Di Montalcino

Två jätte goda Brunello di Montalcino 2011, Cantina di Montalcino (från Italien) och Altesinos (som också är ifrån Italien men som finns i Systembolagets beställningssortiment för 399kr)

Brunello Di Montalcino, i mitt tycke Toscanas bästa rödvin, var ett vin som jag upptäckte under vår resa till Montalcino och Italien i somras. Brunello Di Montalcino produceras i Montalcino med omnejd och har en fantastisk rödbrun färg och en härlig doft. Det är gjort på en toscansk typ av sangiovese som heter Brunello, Brunello druvan är större och ger därför en smakrikt och fylligt vin. Det är ett vin som fungerar bra att lagra 10+ år och kommer då att ge mer smak av fikon, läder och hasselnöt. Det går också väldigt bra att dricka på en gång men är då lite mindre rund i smaken och mer smak av körsbär, lakrits och svarta vinbär. Den allra bästa årgången enligt Italienarna är 2010 men även 2007, 2012 och 2015 ska vara väldigt bra.


Vi besökte vingården Altesino när vi var i Italien och fick en jätte trevlig vinprovning och bland annat inköptes Brunello di Montalcino och Rosso di Montalcino. Vinerna är oftast inte billigare i Italien än i Sverige men det finns betydligt mer att välja på och fantastiska vingårdar som inte finns representerade på Systembolaget. Det personliga mötet på vingårdarna är också en upplevelse och man får väldigt mycket intressant information och fakta om vin och vinframställning att ta med sig hem. Det kan sen ge ett mervärde när man dricker sitt vin 🙂

Det finns också Rosso di Montalcino som är gjort på druvor från yngre vinstockar av Brunello och som inte har samma fyllighet riktigt men också är väldigt gott. Detta bör drickas på en gång och ska inte lagras någon längre tid. Det mesta som vi dricker Brunello di Montalcino eller Rosso di Montalcino till är pasta. I helgen var vi ett helt sällskap som drack Brunello di Montalcino och vi åt alla olika mat, ryggbiff, pasta och rödtunga, alla var lika nöjda med vinet.


Brunello di Montalcino is my favorite wine from the region of Tuscany. It is made by a tuscan type of the Sangiovese grape called Brunello, the Brunello grape is a big grape and gives very tasteful and full bodied wine. The color is a beautiful rusted red and the flavor i elegant. You can put the wine i storage for 10+ years in the right conditions and it will have a more adult flavor of figs, leather and hazelnut or you can drink it right away and it will be a younger wine with flavors like cherry, blackberries and licorice. The best vintage according to the Italians 2010 but 2007, 2012 and 2015 are also very good. 


We visited the vineyard Altesino this summer and it was a very nice wine tasting. We bought Brunello di Montalcino and Rosso di Montalcino. The wine is not cheaper than in Sweden but you can find smaller and very nice vineyards with such a nice wine, that you can not find at Systembolaget. I also like the experience you get to meet the people at the vineyard to get facts and information about how to make wine , it can make the wine experience even better 🙂

Rosso di Montalcino is made of grapes from younger stocks of Brunello, it is a lighter wine and can not be stored for a longer period of time. Mostly we have pasta with the Brunello di Montalcino but this weekend we ate at a restaurant and we all hade different dishes, fish, meat and pasta, but everyone loved the wine to their food. 

 

Val di Sugas Brunello di Montalcino finns på Systembolaget 259kr, är också ett väldigt gott vin
Share

Be First to Comment

Kommentera

%d bloggare gillar detta: